Kattutställningar i Sverige

Utställningar arrangeras av olika officiella kattförbund. Om du vill få din katt bedömd officiellt måste du se till att anmäla dig och din katt till en sådan utställning och följa reglerna. Om du inte följer reglerna för officiella utställningar kommer du inte att få någon bedömning och kan inte utnyttja den vid till exempel försäljning av ungar. Både du som kattägare, eller blivande kattägare får matnyttig information i den här texten. Det går inte att skriva om alla regler och förberedelser i detalj, men vi ger dig en idé om vad du ska titta närmare på.

Utställningar för katter

Utställningar – förbered dig och katten

Om du vill börja ställa ut din katt och få den bedömd av domare så är det många saker att ha koll på. För nybörjare kan det absolut bästa vara att gå på ett par utställningar bara som besökare, för att få en uppfattning om hur det fungerar och hur deltagarna hanterar utställningarna. Du kan prata med andra kattägare och se hur de förbereder sig. Om du funderar på att ställa ut din katt på en särskild kattutställning kan det också vara en god idé att ringa till förbundet i fråga.
Nedan får du veta lite mer om specifika regler för raskatter respektive huskatter. Det finns mindre formella förberedelser som är nödvändiga att ha i åtanke inför utställningar. Foder för fin päls och god hälsa är exempelvis ett längre projekt och inget som du kan börja förbereda dagarna innan utställningen. Att snygga till pälsen på en korthårig katt är mycket enklare än att vårda pälsen på en långhårig katt. Det är också viktigt att din katt klarar av själva utställningssituationen – den kan behöva övning av att hanteras av okända människor.

Regler för huskatter respektive raskatter

Det är många som tänker att det endast är raskatter med stamtavla som kan ställas ut men det är fullt möjligt att ställa ut även huskatter. Alla katter som saknar officiell stamtavla räknas som huskatter, oavsett föräldrars eventuella stamtavlor och förmodad renrasighet. Det finns dock några regler och krav på intyg om exempelvis vaccinationer som gäller för alla katter på utställningar, oavsett renrasighet. Nedan berättar vi mer om de särskilda kraven för huskatter respektive raskatter. Reglerna kan variera lite beroende på förbund, så se till att kolla upp förbundet i fråga innan du deltar i tävlingen.
För raskatter gäller det att ha en stamtavla och denna oftast från det förbund som håller i de utställningar du är intresserad av. För huskatter gäller att de ska ha huskattbevis på samma sätt. Överföringar av stamtavlor och bevis går utmärkt att göra mellan förbund, se bara till att göra det i god tid. Huskatter äldre än 10 månader ska vara kastrerade. Alla katter måste vara minst fyra månader gamla och ha ID-märkning om de är äldre än 10 månader. De måste även vara vaccinerade för kattherpes, kattsnuva och kattpest. Klorna ska också vara klippta inför utställningen.

Kattutställningar – ett fritidsintresse och en investering

För raskattägare är det ofta en god investering att få bevis för hur fin och rasenlig katten är. Goda omdömen kan ge fler köpare och högre priser. Funderar man på att skaffa katt kan det vara en mycket god idé att gå på utställningar. Du kan prata med kattägare och ställa frågor om vilka egenskaper som är mer eller mindre passande för just dig. Du kan helt enkelt lära dig mycket inför ett framtida kattköp! För andra är det mest ett roligt fritidsintresse och tillfälle att umgås med andra kattintresserade.