Ovanliga kattraser

År 2013 visade sig katten vara det mest populära husdjuret i Sverige. Upp till 17% av alla hushåll hade katt, vilket alltså innebär att omkring 1 160 000 katter fanns och myste hemma hos folk. Det finns massor av olika kattraser men det vanligaste är att adoptera huskatter, som är vad blandraskatter kallas. När det gäller renrasiga katter finns det stor variation. Ragdoll är den mest populära, följt av maine coon och sibirisk katt. Ragdoll har varit en av Sveriges populäraste kattraser sedan många år tillbaka, tack vare dess mjuka päls och underbara charm.

Kattraser för olika personligheter

Kattraser finns i flera olika färger och former

Ragdoll, maine coon och sibirisk katt må vara de populäraste raserna i Sverige, men det finns även en hel del ovanliga kattraser som många inte känner till. Snowshoe är en kattras som först avlades fram i USA när en siames-uppfödare fick en kull kattungar med vita tassar. Rasen kom inte till Sverige förrän 2006, och den liknar en ragdoll men har kortare päls. Den är färgad i liknande nyanser som siamesen. Snowshoe anses vara en livlig och sällskaplig kattras som även är väldigt lätt att träna och gillar att lära sig nya saker.
Korat är en annan mörkhårig skönhet till kattras som är ovanlig i Sverige. Rasen kommer ursprungligen från Thailand och dess egentliga namn är si-sawat som betyder välgång och färg. Man känner igen kattrasen på pälsen, då färgen skiftar i silver och grått, och på dess gröna ögon som faktiskt är bärnstensfärgade när katten är ung. Rasen kom inte till Sverige förrän 1978 och är fortfarande ovanlig här. I Thailand ses den som en lyckobringande katt. Det kan vara svårt att veta vilken av alla kattraser som passar just dig eftersom det finns massor att välja mellan.

Gott om variation

German rex kommer ursprungligen från Tyskland, som namnet antyder, och tillhör också kategorin sällsynta kattraser. Pälsen är krullig men tunn, vilket gör att den trivs bäst inomhus. För att verkligen känna sig som en katt trivs den bäst med att umgås med sin familj och vara med på vardagsaktiviteter. Seychellois är i samma familj som siames men rasen finns både som korthårig och långhårig. Denna känner man igen på de vita fläckarna som täcker hela kroppen och ryggen. Dessa fläckar gör även att kattrasen sticker ut från de övriga siames-raserna. Egenskaperna och utseendet är dock detsamma som hos en siames.
Manx/cymric är en av de kattraser som inte har någon svans. Kattrasen kan beskrivas som klotliknande och rund i formen. Detta är för att dessa katter har väldigt tjock päls och kan upplevas som fluffiga. De sägs vara som vakthundar och håller ofta koll på sitt hem men de är samtidigt väldigt sociala och keliga när det känner för det. Manx/cymric är även väldigt lättlärd och gillar att lära sig nya trick. Den lyssnar mycket på sina ägare och vill gärna vara dem till lags.

Katter för alla

Huskatten är kanske den vanligaste katten. Denna blandning av olika raser som finns i flera olika variationer i de flesta svenska kattfamiljers hem. Förutom huskatterna så finns det gott om andra raskatter som folk inte känner till, i olika färger, former och storlekar. Katter är individer, och rasen är bara del av vilka de är. Vill man ha en mer unik följeslagare så finns det massor av kattraser att välja bland. Hitta en med personlighet som dig själv eller en som passar hela familjen.