Uppfödning av katter

För dig som letar efter en god vän att leka och gosa med, är valet av en sibirisk katt utmärkt. Att köpa sin nya familjemedlem från en registrerad uppfödning bidrar till att hålla aveln av de sibiriska katterna fri från sjukdomar och även att hålla rasen ren. En sibirisk katt är en väldigt pratig katt som uppskattar att både leka och gosa och gör katten till den perfekta kompisen. Katten fungerar lika bra som innekatt om den stimuleras väl och den kan även vara utekatt. Eftersom rasens uppfödning har sitt ursprung i Ryssland, klarar den vårt nordiska klimat väl.

Uppfödning av sibiriska vackra katter

Uppfödning och rasstandard

En sibirisk katt är en lite större kattras som liknar och är av samma typ som norsk skogskatt och maine coon. Rasen har sitt ursprung i Ryssland och är semilånghårig samt har tofsar mellan tårna och även på öronen. Kragen och svansen ska vara välutvecklade och kraftiga. Hankatterna väger mellan sex och tio kilo och honorna mellan fyra och sex kilo. De flesta färger förekommer inom rasen och det är också tillåtet att pälsen har vita tecken. De enda färger som inte är tillåtna i uppfödning av renrasig sibirisk katt är choklad- och lilafärgade samt maskade.
Rasen sägs även vara mindre allergiframkallande än andra katter men det finns inga medicinska bevis på att detta stämmer. Pälsen är längre på vintern än vad den är på sommaren och den har en tät underpäls. Överpälsen kan upplevas som lite sträv och den är också vattenavstötande samt lite längre än underpälsen. Inom aveln krävs det att båda två katterna är renrasiga och godkända för uppfödning. En renrasig sibirisk katt kan kosta uppemot 10000 kronor men det varierar något beroende på uppfödare.

Temperament och stimulans

Temperamentet på den sibiriska katten är väldigt trevligt och det är en social ras. Den gillar att lära sig saker samtidigt som den vill vara nära människor. Det är en katt som behöver aktiveras för att trivas och samtidigt kunna få prata med matte eller husse. En seriös uppfödning ska se till att ta tillvara på och utveckla rasens egenskaper. En sibirisk katt har mycket enkelt för att hoppa högt och kan med lätthet ta sig till högre höjder, därför rekommenderas det att ha någon form av klätterställning hemma.
Det var inte förrän på 2000-talet som de första sibiriska katterna satte sina tassar på svensk mark, trots att rasen länge varit populär i vårt grannland Finland. Tio katter importerades då från en uppfödning i Finland och gjorde att Sverige fick sina första sibiriska katter, som nu är grunden för rasen i dagens Sverige. Rasen passar väl in i Sverige med våra lite kyligare vintrar och milda somrar. Vårt klimat gör att katten får en behaglig livsstil året runt. En sibirisk katt växer väldigt långsamt, vilket betyder att den inte är fullvuxen förrän runt fem års ålder.

Sibirisk katt för nordiskt väder

Den sibiriska katten passar som sagt vårt klimat men går även väl samman med den svenska personligheten. Kattrasen är en social, pratig och gosig katt som gillar både att stimuleras samt även att gosa och kramas. Genom att köpa från en uppfödning kan du få tag på en renrasig katt som är välmående och har den rasstandard som krävs för att klassas som en sibirisk katt. Rasen är en katt med mycket päls men som även är allergivänlig för vissa människor vilket har bidragit till att katten är väldigt folkkär.